Benitex

Kako odrediti veličinu jorgana?

Ako ste razmišljali o novom jorganu, prvo pitanje je koje veličine on treba da bude. Ne pretpostavljajte ništa u vezi veličine jorgana. Postoje samo labavi standardi u ovoj oblasti, što može učiniti stvari prilično zbunjujućim. Veličina je lična želja koja zaslužuje pažljivo razmatranje. Da biste isplanirali idealnu veličinu svog jorgana, potreban Vam je metar, krevet i blok za beleške.

IZMERITE DUŠEK

Prvo izmerite dušek. Izmerite širinu i dužinu, ali ne brinite koliko je debeo. Moj dušek je 160cmx200cm. Nacrtajte pravougaonik na bloku za beleške i označite dimenzije. Nema potrebe da ga crtate u razmeri!

BOČNI PAD

Koliko daleko želite da jorgan padne sa obe strane kreveta? Izmerite od vrha dušeka do mesta do kog želite da doseže ivica jorgana. Možda ćete želeti da pokrijete bočnu ogradu kreveta ili da je pokažete, ili čak da jorgan doseže skroz do poda. Zbog toga je najbolje napraviti ove planove prema određenom krevetu. Odgovori će se uveliko razlikovati u zavisnosti od dizajna kreveta. Dodajte dva duga, tanka pravougaonika na svoju skicu jorgana, koji označavaju bočne padove. Moji su široki 40 cm, za pad do ispod bočne ograde mog kreveta.

PAD U PODNOŽJU

Koliko daleko želite da jorgan padne u podnožju kreveta? Na krevetu bez podnožja, jorgan bukvalno pada sa kraja kreveta, baš kao i sa strane. Ovde biste verovatno želeli da planirate isti pad kao i bočni pad radi simetrije. Ako Vaš krevet ima podnožje i Vaš jorgan će biti uvučen ispod dušeka, izmerite debljinu dušeka i dodajte tome 10-15 cm. Ovo će obezbediti lep, siguran zavoj koji se neće olabaviti. Dodajte jedan dugačak, tanak pravougaonik na dnu, da označite pad u podnožju kreveta. Moj je širok 40 cm, da se uvuče ispod dušeka.

JASTUCI

Kako volite da stilizujete svoje jastuke? Ukoliko volite da jastuci stoje na jorganu, ne morate da menjate dosadašnje dimenzije. Ako pokrivate jastuke, bilo da jorgan uvlačite ispod gornje ivice jastuka ili ne potrebno je dodati još jedan deo na čelo jorgana. Za jorgan koji samo pokriva jastuke, izmerite od podnožja kreveta do uzglavlja kreveta sa postavljenim jastucima. Dozvolite da Vaš metar leži kao jorgan. Neka ovo merenje zameni merenje jednostavne dužine dušeka. Za uvlačenje jastuka (gde je jorgan prilično malo uvučen ispod gornje ivice jastuka da bi se dobio uredniji izgled) dodajte 20-25 cm. Nacrtajte dugačak, tanak pravougaonik duž vrha skice jorgana da označite dodatak za jastuke, ako ga ima. Trebalo mi je 15 cm  da pokrijem jastuke bez uvlačenja ispod jastuka.

IZRAČUNAJTE DIMENZIJE

Pogledajte svoju skicu jorgana. Izračunajte ukupne dimenzije po širini i dužini. Ovo je Vaša početna idealna veličina jorgana. Ne bacajte ovu skicu dok ne završite sa ovim projektom. Skica će Vam pomoći da prilagodite svoj plan i odaberete najbolju opciju.

DA LI POSTOJI PREČICA?

Potrudite se da pronađete ćebe koje odgovara krevetu na isti način kao i idealan jorgan. Izmerite to ćebe da odredite veličinu jorgana.

ODABIR MATERIJALA

Ništa manje važna odluka je odabir materijala. Da li želite jorgan frotir ili se ipak prijatnije osećate ako je ceo jorgan od pamučnog platna.

NEMOJTE ZABORAVITI NA SKUPLJANJE MATERIJALA

Ne dozvolite da se savršen jorgan pretvori u razočaranje. Očekujte skupljanje od oko 5%. Uzmite svoju početnu idealnu veličinu jorgana i dodajte 5% da biste odredili planiranu veličinu jorgana.

Moja početna veličina je bila 240x255cm. Uz dodatnih 5% za skupljanje, trebalo bi da dobijem jorgan oko 266x270cm.

PRILAGOĐAVANJE VELIČINE

Retko ćete naći materijale u tačno planiranoj veličini. Verovatno ćete morati da odradite izvesna podešavanja, da našijete bočne delove ili isplanirate da ceo jorgan oivičite širokom trakom. Pogledajte dostupne dimenzije i vratite se na svoju skicu. Možda će vam biti lakše ako malo suzite jorgan, toliko da prouzrokuje smanjenje bočnog pada od 2 cm. Vaša skica će vam pomoći da zamislite kako će koji jorgan izgledati na Vašem krevetu.

Ukoliko Vam nisu dostupni odgovarajući materijali, ili Vam šivenje jorgana izgleda previše komplikovano, na tržištu postoji veliki izbor jorgana različitih dimenzija od raznih materijala.

Da li imate problem oko odabira veličine jorgana?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *