Benitex

Različite vrste ćebadi za Vašu udobnost i bolji san

cebad

Pronalaženje ćebeta koja vam odgovara u većini vremenskih uslova, a istovremeno vas uteši i ušuška, je izazovan zadatak. Sa toliko dostupnih vrsta ćebadi, možda ćete se zbuniti oko toga koje ćebe da odaberete, a koje da odbacite. Veličine pokrivača nisu standardizovane kao veličine dušeka, pa stoga kupovina jednog može biti zbunjujuća. U daljem tekstu navedene su različite vrste ćebadi, njihove prednosti i nedostaci.

Različite vrste ćebadi

Ne postoji jedina opcija koja je savršen izbor. Osim što postoji mnogo vrsta ćebadi, postoje i različite vrste materijala za ćebad.

Pokrivači

Pokrivač je jedna od najpopularnijih vrsta ćebadi i napravljen je od dve velike tkanine punjene toplim materijalima kao što su perje, pamuk ili polifil. Mekoću ćebeta određuje tkanina koja se koristi kako spolja tako i iznutra. Zato će najpopularnija ćebad imati spolja mešavinu od poliestera ili pamuka.

Prednosti su to što je mekši i topliji od većine drugih ćebadi, lagan i elegantan izgled, spreman za korišćenje nakon što se raspakuje. Nedostaci su to što neki od ovih ćebadi ne mogu da se peru u mašini već samo mogu da se nose na hemijsko čišćenje i nisu pogodni za toplo vreme.

Jorgan

Jorgan je sličan pokrivaču, s tim da može biti deblji, mekši i topliji od jorgana. Jedna od ključnih razlika je u tome što se jorgani izvlače iz pokrivača za jorgan, dok se pokrivači obično koriste bez njega. Jorgani obično dolaze sa spoljnom futrolom, tako da o njima možete razmišljati kao o ogromnom jastuku.

Jorgan je dostupan u svim veličinama dušeka što ga čini pogodnim za bilo koju veličinu kreveta. Lako se čisti jer jedino što treba je da promenite s vremena na vreme je pokrivač za jorgan. Pokrivač za jorgan dolazi u više boja, dezena i šara što vam olakšava da ga uskladite sa posteljinom. To je jedno od najtoplijih ćebadi i najbolja vrsta ćebadi za zimu.

Prednosti su to što su veoma laki za održavanje jer sve što treba da uradite jeste da menjate pokrivače za jorgan, mogu se koristiti u različitim bojama, tkaninama, šarama i dizajnovima, održavaju toplotu u veoma hladnim danima, dugo traju. Nedostaci su to što mogu da se izvlače iz pokrivača za jorgane i što se mogu samo sa njima i koristiti.

Dekorativna ćebad

U pitanju je malo ćebe koje se uglavnom koristi za dekoraciju i služi kao lagani pokrivač dok se izležavate. Obično se vidi na sofi ili krevetu, lagano je i jednostavno za upotrebu.

Različite vrste ćebadi se obično prave od različitih materijala, ali su uglavnom pletene ili tkane od lakih materijala. Oni dodaju boju ili teksturu vašem prostoru i mogu se koristiti i za piknike.

Pozitivne strane ovog ćebeta su to što je odlično za pokrivanje tokom kraćeg dnevnog odmora, lagano je, može se lako poneti na piknik, može da ulepša dnevnu ili spavaću sobu. Nedostaci su to što je premalo da bi se koristilo kao ćebe i može se koristiti samo od strane jedne osobe jer je malo.

Punjeno ćebe

Punjeno ćebe se sastoji od 3 sloja: prednjeg, srednjeg i zadnjeg. Gornji i donji sloj su napravljeni od tkanine. Srednji sloj je punjenje i napravljen je od materijala kao što su pamuk, vuna ili poliester. Ono što ga čini drugačijim je posebna vrsta šivenja i mali komadi tkanine (često šareni) koji se koriste za njegovo kreiranje.

Napravljeno je od pamuka i može se koristiti i tokom leta i tokom zime. Dostupno je u različitim veličinama, dezenima, tkaninama i dizajnu što ga čini zabavnim dodatkom vašoj sobi.

Prednosti su to što je hladnije od prekrivača i jednostavno je za nošenje. Nedostatak je to što je namenjem samo za hemijsko čišćenje.

Teška ćebad

Drugačije se nazivaju gravitacionim ćebadima. Punjeni teškim materijalima kao što su plastične kuglice ili staklene perle. Osećaj koji daju ova ćebad može biti umirujući. Koristi principe dubokog pritiska na dodir i idealan je za svakoga ko želi da poboljša san smanjenjem okretanja.

Gravitacionu ćebad koriste radni terapeuti za svoje pacijente. U ovom slučaju se koristi za podizanje problema anksioznosti, depresije, autizma i poremećaja senzorne obrade.

Prednosti su to što pomažu kod nemirnog sna, stresa, anksioznosti, dok su nedostaci to što su teški za nošenje i održavanje.

Pokrivači od mikrofibera

Pokrivač od mikrovlakana je mešavina mnogih različitih vrsta vlakana što ga čini glatkijim, mekšim i higijenski čistijim od bilo koje druge tkanine. Materijali često uključuju poliester, rajon i najlon. Generalno, to je ćebe od poliestera koje je veoma fino tkano. Pošto je to veoma fino tkano ćebe, čestice prašine ne mogu da prodru ili uđu u njega, što ga čini higijenski čistim i bezbednim za upotrebu.

Ovo ćebe je izuzetno mekano i udobno. Neće iritirati kožu i idealan je za ljude koji pate od alergija.

Prednosti su to što je izrađen od najmekšeg materijala za pokrivač, duže traje od mnogih pokrivača. Nedostaci su to što je materijal lako zapaljiv pa treba voditi računa i mikrovlakna skladište elektrone i lako izazivaju statičko privlačenje kose.

Pamučna ćebad

Pamučna ćebad je jedan od najpopularnijih izbora kada su u pitanju ćebad koja se koriste u domovima. Izuzetno su laki za nošenje, lagani su i hipoalergeni što ih čini idealnim za ljude koji imaju problema sa kožom. Ako tražite pokrivač koji se lako održava, onda bi ovo bila najbolja opcija za vas.

Prednosti su to što ne izaziva alergijske reakcije i laki su za održavanje, pogodni su za svakodnevno korišćenje. Nedostaci su to što su nezgodni za nošenje na putovanja i mogu biti lako zapaljivi.

Različiti materijali koji se koriste za ćebad

Pamuk – Pamuk je prirodno vlakno dobijeno iz biljaka. Može pomoći u regulisanju temperature u toplim i hladnim klimama zbog svoje prozračnosti. Hipoalergen je i postaje mekan svakim pranjem.

Vuna – Zagreva vas tokom zime i meka je tkanina. Ima svojstva upijanja vlage koja održavaju ćebe suvim. Međutim, neka vuna može da izazove svrab i može imati grubu površinu.

Velur – Obično su poznati kao hotelska ćebad. Sadrži tanku penu sa plišanim najlonom. Ovi pokrivači su hipoalergeni, topli i laki za rukovanje.

Poliester – Ova ćebad su pristupačna opcija. Oni su izdržljivi i jači od većine drugih materijala. Prekrivači od poliesterske tkanine lako se peru i izdržaće test vremena bez gubitka boje ili oblika.

Mikrovlakna – Ovaj materijal se sastoji od sintetičkih vlakana kao što su mešavina poliestera i najlona. Oni su izdržljivi i izuzetno mekani na koži. Ovi pokrivači su takođe hipoalergeni i neće iritirati osetljivu kožu.

Pliš – Napravljen je od poliesterske ili pamučne tkanine. Ovaj materijal je obično lagan i održava vas toplim tokom zime. Smatra se dobrom alternativom vuni i poseduje antialergijska svojstva.Pored toga, jako je lepog izgleda pa se može koristiti i u dekorativne svrhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *